Home / Ciekawostki / Zupełnie nie wolno gotować tej samej wody daleko niż raz.

Zupełnie nie wolno gotować tej samej wody daleko niż raz.

Nie nie wolno gotować tej jedynej wody bardzo niż raz. To najistotniejsza z norm, którymi zdecydował wydać się brytyjski specjalista z przygotowywania herbaty. 

Wielokrotnie gotowana woda działa na dodatek herbaty. Jest o tym pewien William Gorman, przewodniczący Tea and Infusions Association, stowarzyszenia cieszącego się każdym aspektem herbaty. Według niego taż jedna woda gotowana po raz drugi traci tlen i azot, co daje, że zaparzona napój będzie tworzył obojętny smak. Z tego względu do czajnika zaleca zawsze wlewać świeżą wodę lub… podgrzewać herbatę, która wystygła, w mikrofalówce. Z logicznego punktu widzenia nie wpłynie wtedy na ostatni smak. 

Dobrej jakości herbata to zasada. Pan Gorman nie jest nic przeciwko pociętym liściom w torebkach, byle były one jedynej kondycji. Warto wspierać ją w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, w domowej temperaturze. Z zmianie herbaty sypanej wystarczy wrzucić do kubka jedną łyżeczkę, nie ma konieczności używania większej kwot.

Na cel ostatnia rada. Kiedy herbata parzy się obecnie w dobrej wodzie, pora dodać wisienkę na torcie, a wtedy… trochę mleka. To ewidentnie brytyjska rada, choć ale a w Polsce znamy bawarkę.

About admin

Check Also

Co roku setki Polaków szukają tego ważnego pierwiastka nad Bałtykiem.

Co roku setki Polaków szukają tego cennego pierwiastka nad Bałtykiem. Kuracjusze, turyści, rodziny – wszyscy …