Kuchnia japońska

Kuchnia japońska jest bardzo ważnym elementem kultury japońskiej. W jedzeniu mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni odnajdują spokój, harmonię i naturalność. Każdy ze składników jest wybierany w taki sposób, by jego smak i aromat nie przytłaczał pozostałych. Dlatego każdy posiłek jest koncertem niebanalnych doznań smakowych i estetycznych.

Japończycy są najdłużej żyjącym narodem, a to wszystko dzięki zdrowej diecie. Produkty z jakich korzystają są świeże, często surowe i bardzo delikatnie przyprawione. Na ich stołach królują potrawy, zrobione z sezonowych składników. Najczęściej można zobaczyć ryż, sojowe przetwory, warzywa i owoce morza. Ich dieta jest bogata w białko, żelazo, witaminy, prawie całkowicie pozbawiona tłuszczu i cholesterolu. Częstym widokiem są także zupy, gotowane bezpośrednio na stole w specjalnym garnku oraz mięsa, ryby i warzywa zanurzane we wrzątku.

Dania kuchni japońskiej można podzielić na dania rodzimego pochodzenia, tak zwane washoku, nihon-ryōri, nihon-shoku oraz dania w stylu zachodnim yōshoku. Innym podział oparty jest na sposobie przyrządzania i wyróżnia się tutaj takie grupy jak: namasumono, teppanyaki, yakimono, sushi.

Japończycy spożywają trzy posiłki dziennie, w skład których najczęściej wchodzi ichiju-sansai. Zalicza się do niego miskę ryżu, zupy oraz trzech potraw, przy czym każda z nich musiała zostać wybrana z różnej grupy potraw. Jeśli chcesz spróbować azjatyckich dań, warto sprawdzić tanie jedzenie Poznań.

Sekrety zdrowia i smaku japońskiej kuchni postanowiliśmy ujawnić na kolejnych stronach serwisu. Znajdą tu Państwo informacje na temat specjałów kraju kwitnącej wiśni, a także szereg przepisów, które pomogą przygotować zaskakujące potrawy. Dowiedzą się także Państwo jakie wyroby i przetwory przygotowują azjatyckie gospodynie oraz jakich przypraw i dodatków używają. To jednak nie wszystko, bowiem czymże byłaby kuchnia japońska pozbawiona swoich tradycji kulinarnych? Informacje na ten temat również znajdą Państwo na naszej stronie, a zdobyta wiedza pomoże bardziej zrozumieć nie tylko kulinarną, ale ogólną kulturę Japonii.

Dodaj komentarz